2013. augusztus 29., csütörtök

Anonimitás a neten - Proxy szerverek

A proxy szerverek amolyan "közvetítőként" vannak jelen az online kapcsolatokban. Ha hozzájuk kapcsolódsz akkor ők annyit csinálnak hogy a kapcsolatot továbbítják a másik szerver felé, így minden adat rajtuk keresztül megy át. Miért is jó ez nekünk? Azért mert ha visszakeresik hogy kik kapcsolódtak az oldalhoz akkor a proxy szerver Ip címe fog látszódni és nem a miénk. Akkor is hasznos lehet hogyha szűrik a tartalmat hogy mit lehet megnézni. Egyszerűen keresel egy Https proxy-t, beállítod és akkor hiába szűrik a tartalmat, te titkosított csatornán keresztül kommunikálsz, nem tudnak szűrni.
Több fajta proxy szerver létezik.
Transparent Proxy:
Ez a fajta szerver annyit csinál hogy figyeli a 80-as és a 443-as portot és az azon átmenő adatforgalmat elemzi, tárolja. Semmilyen beállítást nem igényel a böngészőben a felhasználó tudta nélkül is működhet a hálózaton. Nem rejti el az Ip címünket.
Anonymous Proxy:
Ez a fajta szerver anonimitást biztosít felhasználóinak, ha hozzájuk kapcsolódunk elrejtik az ip címünket. A kommunikáció egy bizonyos porton történik, amikor hozzájuk kapcsolódunk akkor meg kell adni a portot is.
Reverse Proxy:
Ez a fajta szerver eltér a többitől, ugyanis ez nem kliens oldalon van hanem szerver oldalon. A felhasználók ezt látják és ez irányítja a kéréseket az intranet felé.

Nézzük meg hogy hogyan tudjuk beállítani a proxy-n keresztüli csatlakozást a böngészőnkben.
@Firefox:
Eszközök -> Beállítások -> Speciális -> Hálózat -> Beállítások -> Kézi proxybeállítás.
@Chrome:
Beállítások -> Speciális beállítások megjelenítése -> (Hálózat) Proxybeállítások módosítása -> Hálózati proxy -> Kézi
Proxy listák:
http://best-proxy-list-ips.blogspot.hu/
http://hidemyass.com/proxy-list/
http://proxy-list.org/en/index.php
http://www.proxynova.com/proxy-server-list


Felmerülhet a kérdés hogy mit kezdjek én most ennyi proxy-val? Honnan tudom hogy melyik gyors, egyáltalán hogy melyik működik? Mindegyiket le kell egyesével tesztelnem? NEM! :) Mások szerencsére már elvégezték a nehéz munkát.
HyMyAss Proxy Grabber-t fogom használni. Ez annyit csinál hogy kigyűjti a megadott oldalról(hidemyass.com-on belül) a proxy-kat ip:portszám alakban. Innen le lehet tölteni:
http://db.tt/YYmc3A4d
Használata:
grabber.exe -t [fileneve].txt -p [az oldal száma ahhonan le akarjuk menteni a proxy-kat]
És egy ilyen fájlt generál:

Proxy teszteléshez pedig a Proxy Checker nevű programot fogom használni. Letölthető innen:
http://proxy--checker.sourceforge.net/
A fájlt amit legeneráltunk az előző programunkkal tallózzuk be neki. [Read from file], majd kattintsunk a [Test] gombra, és várjuk meg amíg leteszteli az össze címet. Ha kész van akkor el tudjuk menteni a jó proxykat egy txt-be a [Save to file] gombbal.

Vannak még a teszteléshez online eszközök is, ezek közül néhány:
http://www.checker.freeproxy.ru/
http://www.proxy-checker.org/
http://incloak.com/proxy-checker/

A proxy-k mellett van egy másik megoldás, a Tor használata. Ez azért jó mert nem kell a proxy beállításokkal babrálni, Mindenkinek aki csatlakozni akar a hálózathoz le kell tölteni egy kliens programot. Letölthető innen: https://www.torproject.org/
A használata pofon egyszerű. Le kell tölteni a programot, megnyitni és a Start Tor gombra kattintani. Egy kicsit tölt de utána kapunk egy böngésző ablakot ahol már anoniman tudunk tevékenykedni. :)